...
Acceptperioden förlängs ännu en gång...
Storägare ändrade sig - nu kontrollerar Arctic Paper mer än 50 % av Rottneros!

De märkliga och invecklade turerna kring Polenregistrerade Arctic Papers anbud att köpa upp samtliga aktier i svenska Rottneros AB fortsätter.
Som vi tidigare meddelat bedömde Rottneros styrelse att affären inte skulle kunna genomföras, sedan flera stora aktieägare visat kalla handen (läs här). Men Arctic Paper fortsatte sina försök att köpa upp Rottnerosaktier och förlängde aktieägarnas acceptperiod till den 4 februari (läs här).
Och i dag meddelar Arctic Paper att en av de storägare, som tidigare förkastat budet, nu ändrat sig och sålt sitt innehav på 7,7 procent till Arctic Paper, som därmed kontrollerar 51, 6 procent av Rottneros aktier! Nu tror Arctic Paper att samgåendet ändå kan bli verklighet och förlänger därför aktieägarnas acceptperiod än en gång...


Så här skriver Arctic Paper i dagens pressmeddelande angående den förändrade situationen och möjligheterna att trots allt genomföra det föreslagna samgåendet mellan bolagen:
Den 7 november 2012 offentliggjorde Arctic Paper S.A. ett offentligt erbjudande om att förvärva samtliga utestående aktier i Rottneros AB. Erbjudandet syftade till att förvärva mer än 90 procent av antalet utestående aktier och röster i Rottneros och rekommenderades av Rottneros styrelse. Baserat på initiala kontakter med vissa aktieägare i Rottneros, bedömde dock Rottneros styrelse att en anslutningsgrad överstigande 90 procent av antalet utestående aktier och röster i Rottneros inte skulle vara möjlig att uppnå.
Därefter har emellertid den störste minoritetsaktieägaren i Rottneros, Skagen Vekst Verdipapirfondet – som tidigare offentligt avböjt erbjudandet – ändrat inställning till erbjudandet och genom accept av erbjudandets aktiealternativ samt genom affär utanför erbjudandet överlåtit hela sitt innehav om 7,7 procent av antalet utestående aktier och röster i Rottneros till Arctic Paper. Dessutom har Arctic Paper, som redovisas nedan, under senare tid väsentligen ökat sitt innehav i Rottneros. Arctic Paper bedömer därför att ett fullständigt samgående mellan bolagen återigen ligger inom räckhåll. Eftersom förutsättningarna nu förändrats, vill Arctic Paper ge samtliga aktieägare ytterligare möjlighet att ta ställning till erbjudandet.
Arctic Paper har därför beslutat att förlänga acceptperioden till och med den 26 februari 2013
.”

Arctic Papers innehav och kontroll av Rottneros-aktier har succesivt ökat, alltsedan man kom med sitt erbjudande i november i fjol. Arctic Paper var redan i utgångsläget en storägare inom Rottneros med ett innehav på cirka 20 procent av aktierna, och under resans gång har man – trots kalla handen från flera stora aktieägare – lyckats öka sitt aktieinnehav alltmer, dels genom att mindre aktieägare accepterat erbjudandet, dels genom uppköp av aktier på öppna marknaden. Vid den första acceptperiodens utgång den 2 januari var man uppe i drygt 40 procent, varvid man förlängde acceptperioden till 4 februari med det nya målet att uppnå aktiemajoritet, dvs över 50 procent.

I och med att storägaren Skagen Vekst nu ändrat sig och att man även kunnat förvärva ytterligare aktier från mindre aktieägare samt på den öppna marknaden har Arctic Paper i dagsläget kontroll över 51,6 procent av röster och aktier i Rottneros och är därmed klar majoritetsägare.

Huruvida Skagen Veksts ändrade inställning även kommer att påverka andra större aktieägare i Rottneros att ändra sin tidigare negativa hållning till Arctic Papers erbjudande, återstår att se. Klart är dock att Arctic Paper – efter den nedslående inledningen på anbudsprocessen – åter fått blodad tand och nu tror att man kan uppnå ett mer än 90-procentigt aktieinnehav, vilket i sin tur skulle möjliggöra tvångsinlösen av resterande aktier och en 100-procentig kontroll av Rottneros!

Tilläggas bör att i skrivande stund har inga kommentarer på dagens utveckling lämnats från Rottneros sida. Vi återkommer om eller när sådana kommer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-02-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK